Saturday, December 21, 2013

Kemalangan

Assalammualaikum


Sebelum zara balik keja smalam, mcm biasa zara akan text husband zara gtau zara nak drive balik. Tapi semalam dia takde reply mcm biasa, call pun takde. Dalam fikiran zara "Oh..mungkin busy." Bagi pgetahuan umum, pjalanan balik zara kena hadapi 3 kesesakan lalulintas sebelum sampai umah. Itu kalo xujan, kes semalam zara kena hadapi 4 kesesakan lalulintas sb heavyrain. So, if zara selesa ngan pemanduan zara, zara akan try call my husband ntuk report keadaan zara. 

**for this two weeks zara kena driving sorg sb husband masi kat JB.**

still no answers from him.. so bila zara dah sampai kat kesesakan yang kedua, baru receive call dari husband, ngan keadaan ujan yg sgt lebat, zara xdgr sgt apa dia cakap.. zara pun xsure suami dgr ngan jelas atau tak. zara pon cakap rush sb nak fokus ngan pemanduan lah konon. 

suami : assalammualaikum syg, kat mana dah ??
zara : wslm. heavyrain ni, syg tgh drive, ada eksiden , jem !  *tutttt.. enset mati abis cas*

Nasib zara ada dua enset, yang abis cas tu blackberry bold zara, hantaran tunang dulu. cewah.. hihi.. So, en.suami try call kat sony xperia plak. tapi zara xdapat angkt even sekejap sebab sony xperia pakai touch screen kan ? ngan keadan jalan jem tu zara xdapat nk angkat sb zara takut mganggu pemanduan zara.

Suddenly, mcm2 nama call masuk kat npon zara selain en.suami. My mom, daddy, mak mentua, adik ipar. Zara hairan. tapi still xdpt angkat sb heavyrain sgt. smpai call zara berdozen2. Zara hairan, mula tu zara xangkat sb tgh driving kan, ngan keadaan jem teruk lagi then zara ni rabun malam tau, mana lagi hujan lebat. Confirm zara xkan angkat phone punya.

Bila sampai depan rumah, abis parking, zara angkat call yang masa tu pggilan dari mak mentua zara.

mak mentua : zara, mana ?? eksiden kat mana ??? ok ke ?? mak ngan abah dtg skang, dlm pjalann ni !
zara : haa ?? apa mak merapu ni ? zara kat uma la mak, bru smpi depan ruma ni mak. sapa cakap zara eksiden pulak ??
mak mentua : astaghfirullahallazim zara.. gugur jantung mak, nak.. fizi call ckp ko eksiden, minta kami pegi tgk ko kat jalan tu
zara : astaghfirullahalazim mak.. mana ada pa2. zara ok la mak. selamat smpai ruma ni hah. Zara xangkt call sb tgh driving kn, mak tau jg kan kalo zara drive zara xangkt phone. Ya Allah, mak. agak ny abg salah dgr zara cakap kat npon tadi masa dia call zara tu. ujan lebat sgt mak, dia xdgr ngan jelas kot apa zara cakap.

mak mentua: baik zara call fizi tu, dah naik risau dia tu, dia call mak tadi cakap dia kat epot dah nak beli tiket balik sini, ingtkn zara eksiden.
zara: hah ?? ok mak. assalammualaikum.


Zara dah panik trus call suami. Bila dia angkat, zara tnya kat mana. Dia cuma jawab " syg ? syg ke ni ???"
bkali2 jawapan dia cuma itu.. zara perasaan suara dia terketar2.
Bila keadaan dah reda, zara tnya dia baik2, napa ble fikir zara eksiden pulak. 

*ULANGTAYANG PERBUALAN SINGKAT KAMI
suami : assalammualaikum syg, kat mana dah ??
zara : wslm. heavyrain ni, syg tgh drive , ada eksiden, jem ! *tutttt.. enset mati abis cas*


Yang suami dgr zara ckp ialah : "wslm, heavyrain ni, syg tgh drive, SYG EKSIDEN !*tutttt.. enset mati abis cas*

zara cakap "ada eksiden, bukan syg eksiden". dia dah salah dgr sb kurg jelas dia dgr apa zara ckp masa on the phone tu. lastly dia panik ingtkn zara eksiden lagi2 xda angkat phone. Trus call family dia dan family zara suruh pegi cari zara kat mana2. Then semua pun ikut panik.. hurrmmm. Rasa bsalah juga zara xangkat phone tapi zara mmg bkn jenis yng angkat phone bila memandu.. huhu. Apakan daya, dengan keadaan hujan lebat sgt, pcakapan kita pun xjelas dalam phone..mcam2 boleh jadik.





Sayang,
*mrshafiezy*






17 comments:

  1. hahaha..siap dah pergi airport lagi nak tengok keadaan akak..Kelakar betol!! Padahal orang lain yang kemalangan. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zara pun rase kelakar jg mula2 tu..hehe.. tp bila dgr suara en.suami, rasa kesian plak.. suara kaku sgt.. ~~

      Delete
  2. mahunya tak gugur jantung kalau dengar mcm tu.. huhu.. nasib baik tak naik flight lagi kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo dah nek flight.. xtau laa zara.. ~.~

      Delete
  3. ishhh kalau acik dalam situasi nie pun risau..

    jemput join segmen acik ye

    ReplyDelete
  4. kesian en suami ye
    mesti risau taha[ gaban masa tu kan
    salam perkenalan dari ida
    jemput singgah blog ida ye
    umielman.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. risau smpai xtntu hala .. kawan2 keje en.suami call zara gtau pasal husbnd bawak kreta laju sgt nk pegi epot..huhu ..

      Delete
  5. alahai Zara...lain kali cuba pakai hands-free...benda mcm ni jgn ambil endah tau..huhu...kesian husband tu haa..hihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sally.. zara dah sedia bli handsfree lepas kejadian ni.. huhu..

      Delete
  6. Kemain risau family... Nasib baik husband tak beli tiket time tu juga..

    ReplyDelete
  7. Suspen jek kan.. Yelah musim2 hujan mcm ni mmg bhy drivng.. Anyway salam perkenalan.. Do follow me at www.themagicgarden.blogspot.com. Tq!

    ReplyDelete
  8. susah kan camni..takpe,next time kena gune handsfree je..takdelah terjadi macam ni lagi.tapi tu lah,kita ni drive jenis focus kan..risau kalau nak angkat phone masa drive.

    ReplyDelete

 
Hak cipta terpelihara Miraa Hussin| Copyright-2012