Tuesday, March 4, 2014

SATU kesilapan kerap di lakukan Calon temuduga

Assalammualaikum..

Entry ni thasil dari pbualan ngan en.suami mgenai calon2 yang datang intrvw di jabatan dorang beberapa bulan lepas. Zara kongsikan kepada korang yang mungkin akan mhadiri temuduga atau masih menunggu jawapan ke atau nak memohon mana2 jawatan dalam jabatan kerajaan/swasta mahupun open interview.

Most of all, korang kena faham kelayakan memohon sesuatu jawatan sama ada level SRP, SPM ke atau SPM, DIPLOMA mahu pun IJAZAH. Bila dah fill up tuu.. kena faham deskripsi tugas dan jadual gaji. Itu dah ok tapi kesilapan sering blaku semasa mhadiri temuduga sehingga permohonan korang di tolak mentah2.

Sebagai contoh untuk temuduga jawatan level SPM misal ny, Pembantu Pegawai Kastam Gred W17 yng hanya perlu korang bawa salinan SPM dan original. kesilapan ny ialah korang kepilkan bsama keputusan STPM atau Ijazah. Kesilapan mcm ni kerap blaku semasa mhadiri temuduga tak kira jawatan apa pon. 

Bagi mgelakkan permohonan korang di tolak, sama ada dalam bidang kerajaan atau swasta, penting ntuk mgemaskini data korang, if mohon ntuk jawatan SPM.. jangan kepilkan resume bsama sijil STPM semasa intrvw, bgitu juga ntuk jawatan yang memerlukan SIJIL STPM, korang tak perlu bawa sekali keputusan IJAZAH. 

Zara harap info ni dapat mbantu korang sedikit sebanyak nk pegi intrview.. xkira laa swasta atau kerajaan pon. Penting ntuk kita faham deskripsi jawatan yang kita nak mohon. 

:: TAHNIAH blog Cik Puan dapat topup percuma dr Zara untuk entry kelmarin. Betul & Pantas ! =D



sayang,
*mrshafiezy*

36 comments:

  1. Assalamualaikum zara.. nice tips dear. alaa cik puan jawab sama dengan sheila. hehe murah rezeki beliau. taniah ya taniah ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dear.. suami suggest share kat blog.. hehe..

      Delete
  2. Dah lama tak terjah sini, hari ni baru dapat terjah blog awk :)

    Mohon singgah dan follow blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  3. Tips yang berguna ni kepada pembaca lain..

    ReplyDelete
  4. btl tu zara..klau nak pergi interview biarla kepilkan apa yg diminta saja

    ReplyDelete
  5. 7tahun lepas Cikna pernah g temuduga SPP tanpa ada sebarang info jawatan berkenaan tapi Alhamdulillah lepas sebab dia tanya soalan umum dan 7tahun juga Cikna berjawatan N17...........;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes dear.. hsbnd zara pon ckp, info2 semasa pon perlu sntiasa tauu.. bleh mbntu smasa intrvw.. ^^

      Delete
    2. pakaian pun main peranan gakkan Zara......;-)

      Delete
  6. Oooooo...mcm giu ka zarah...nice sharing,mau gtau somi jugak ne..
    yeyyyyy.....cik dapat lagik...tapuk tangan...Clappp...clappp...

    ReplyDelete
  7. Thanks bg tips. Klau xtau mst nk bawa semua sijil

    ReplyDelete
    Replies
    1. Attach sijil yg bkaitan mgikut jawatan yaa dear.. tips ni suami zara yg sarankn ntuk share bsama.. hope bmanfaat .. ^^

      Delete
    2. Ain : klu nk mohon jwtn gred N1 tp bwa Ijazah cnfrm kne mrh ngan penemuduga & dgn automatiknye kne tendang...

      Delete
  8. thanx bgtau tips nie..sgt berguna.. :)

    ReplyDelete
  9. Lorrr...x boleh ek..? hahaha..serius tak perasan..sbb selalu org ckp bawa yg paling tinggi :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. suami zara sarankn zara sharing sb kbykn calon dtg intrvw kena tolak mentah2 bila nmpk sijil tggi dr yg level dorg mohon.. zara xtau laa jabatan lain tp ikut apa yg suami zara ckp.. sbaik nya kepilkn resume dgn apa yg d minta shja. Mgkin ini dpt mjawab bbrapa sbb knp pmohonan tidak d layan.

      Delete
  10. info yang bagus zara... naniey selalu bawak semua sijil kalau ada interview...

    ReplyDelete
  11. sangat setuju dan sokong dengan entri ini , ikutlah tahap pekerjaan yang kita minta

    ReplyDelete
  12. ooo yumida baru tahu. ingatkan klo mohon jwtn spm tu kena bawak stpm sekali. rupanya juz sijil spm. agak mencabar nak lulus dlm tebiu skrg. even ada sijil degree. kengkdg ada gak penemuduga dah siap simpan calon.

    ReplyDelete
  13. nice info...untuk mereka ingin interview kerja...

    ReplyDelete
  14. bagus entri ni.. zam baca secara santai tp dpt info :)

    ReplyDelete
  15. Tengs share zara..seriously,slma ne sy xtaw pn.

    ReplyDelete
  16. betul la zara.. apply ikut jawatan.. kalau tak mentah2 kene tolak cm tu jer..

    ReplyDelete
  17. Tips yang berguna untuk dira sebab nak pi interview nanti. Thanks for sharing sis.

    ReplyDelete
  18. Good Tips.mana tahu kot ada yang terlupa or tak tahu kan.

    ReplyDelete
  19. assalam. macam mana interbiu SPA? saya dpt untuk jawatan diploma tapi saya mohon untuk ijazah dan SPA ada rekod semua kelulusan saya? perlu ke saya bawak sijil ijazah? dan perlu ke tulis dalam resume?

    ReplyDelete
  20. Kongsi info ... Jika gred 17 SPM, 27 Diploma, 41 Degree. Jika ada Degree @ Diploma tapi hadir temuduga 17 yg wajib bawa SPM...Degree@Diploma pun bwa coz polisi SPA dh ubah terima calon w/pun kelayakan akademik lbh tinggi. Panel akan provoke so calon kena sentiasa cool...utk test samada calon blh cope up dgn stress working environment nnti. Kalau xtahu jwb dgn jujur Tak Tahu@ Kurang maklum @ maaf saya tiada maklumat... Jepn xjujur sng ditrace oleh panel menyebabkan awal2 lg dh dicop xintegriti. Tips akhir, kastam @ apa2 jwtn beruniform fizikal calon kena kemas ... tinggi kena cukup + xleh berat sgt coz panel xkan pilih coz susah wat krj2 fizikal nnti + pakai uniform pun xkemas apalagi kawad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf nk bertanya..dlm resume perlu letak apa ye..spm atau ijazah ..kt bahagian pendidikan

      Delete
    2. Maaf nk bertanya..dlm resume perlu letak apa ye..spm atau ijazah ..kt bahagian pendidikan

      Delete

 
Hak cipta terpelihara Miraa Hussin| Copyright-2012