Wednesday, April 9, 2014

Tips Menghadiri Temuduga 4#

Salam Readers,

Saya terbitkn entry lagi sekali hari ni untuk menjawab comment pertama dari entry Tips Menghadiri Temuduga 3#

Soalan tricky,anda harus mengenali soalan tricky sebelum menghadiri temuduga.Bagaimana menjawab soalan dari penemuduga mengenai diri anda.Soalan mengenai diri anda adalah salah satu soalan tricky. Contoh:

: : Apakah kekuatan yang terdapat dalam diri anda?
cara anda terangkan jangan kterlaluan sehingga menunjukkan anda membangga diri & melebihi kelebihan yang sedia ada dalam diri anda. Jawab dgn bijak & padat. Contoh:

"Saya bijak dalam mengurus masa.Pengurusan masa yang cekap & teratur mbantu saya fokus dalam setiap tugasan yang saya lakukan & itu memberi kelebihan pada saya untuk menyiapkn tugasan mengikut masa yang di tetapkn serta memberikan hasil kerja yang bkualiti."


: : Apakah kelemahan yang ada dalam diri anda?
Anda kena bhati2 dengan soalan sebegini dari penemuduga. Jangan terlalu mdedahkn kelemahan anda di hadapan mereka. Jangan gugup apabila anda di tanya soalan sebegini. Contoh jawapan yang boleh anda berikan:

"saya sentiasa berusaha mempelajari sesuatu perkara dengan lebih baik.Mengambil pandangan positif dari setiap kritikan yang saya terima kerana saya percaya kritikan boleh membentuk saya menjadi individu yang sntiasa mperbaiki diri dari masa ke semasa.: : kenapa kami perlu mengambil anda sebagai pekerja dalam syarikat/jabatan kami?
Bagi soalan ini, ringkaskan pengalaman anda dan jawab dengan jawapan yang padat. Soalan ini ringkas yang merujuk kepada ringkasan jawapan anda dr segi pengalaman, kemahiran, personaliti, pendidikan yang ada dalam diri anda.

"saya percaya dengan bbekalkn pengalaman & kemahiran saya sebelum ini, saya berupaya memberi yang terbaik dalam syarikat tuan/puan. Saya seorang yang bdedikasi dalam mencapai matlamat samada matlamat diri sebagai pekerja mahupun syarikat. Oleh ynag demikin, jika di beri peluang bekerja di sini, Insyallah, saya akan manfaatkn sepenuh nya pengalaman & tunjuk ajar dari pihak tuan/puan.

TIPS MENGHADIRI TEMUDUGA 1#
TIPS MENGHADIRI TEMUDUGA 2#
fingertyping,
MRHAFIEZY


11 comments:

 1. Nice tips & sharing...

  *Yana singgah sambil menabung Colgate. Boleh klik balik : Internet Is Your Life . TQ.

  ReplyDelete
 2. nice sharing...insyaAllah boleh praktik mase nak apply keje nanti :)

  ReplyDelete
 3. Nice tips. Sejujurnya, ena memang lemah dalam bab interview ni.. Memang rasa gementar yang amat sangat.. huuuu

  ReplyDelete
 4. soalan yang perlu di jawab sebaiknya :)

  ReplyDelete
 5. wah bagus! part kekuatan n kelemahan tu blur nak jwb..nice sharing

  ReplyDelete
 6. ok take note :)..bab kelemahan tu kena berhati2 kan

  ReplyDelete
 7. en hubby yg menaip ek kali ni...hehehe..thanks!

  ReplyDelete

 
Hak cipta terpelihara Miraa Hussin| Copyright-2012