Tuesday, February 25, 2014

cerita bekas budak sekolah

Assalammualaikum..

Maaf, entry ini sedikit panjang. hoho. Zara teringat pbualan Zara ngan adik ipar Zara kelmarin, adik tanya pasal tips macamana Zara belajar kat sekolah dulu.. haha. so, Zara nak kongsi satu tips ulangkaji yang Zara amalkn masa study.. hoho. tips ni Zara amalkan untuk subjek Sejarah, Ekonomi, Perdagangan, Geografi dan Kesusasteraan Melayu terutama nya. kenapa ??

Sebab kebiasaan subjek2 ni, lebih kepada pembacaan dan pemahaman. maksud nya kita kena banyak membaca, kan ? hoho. Zara amik subjek ni masa form4 hingga form6. So, Zara akan rekod kat handphone apa yang perlu Zara ulangkaji dan selebih nya Zara akan dengar balik record2 tuu masa nak ulangkaji dan masa free. So.. penting kena ada handsfree. rasa lebih privacy even bukan kat libraray.. haha.

Pendek kata, jimat masa nak study pengiraan pulak. Dan kurang lah buku2 berselerak atas meja dan tempat tidoo.. hoho.

Alhamdulillah.. tips ni sgt bkesan bg Zara. Zara dpt elakkn juga study last minute sbb, sometime if last minute ni tambah lagi fikiran serabut.. nak ingat itu.. nak ingat ini. Better ulangkaji awal dan amalkn tips2 yang bsesuaian ngan diri korang dan mgikut kselesaan korang .. hehe.. tapi, if korang yang jenis last minute, oke laah.. hoho.

the most importnt : kita belajar untuk menimba ilmu, bukan belajar hanya sekadar untuk LULUS. 

If Zara continued study abis form6 tuu.. skang dah tamat belajar untuk Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial kat Ums. sangat rindu ngan zaman sekolah ! sob..sob..sob.. 



sayang,
*mrshafiezy*

21 comments:

  1. phewww....dah 15 thn tinggalkan zaman U, 18 thn zaman sek men...dah lupa suma dah..hahahhaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhhhhh.. otaii ni nmpk nyaa.. hehehehe

      Delete
  2. Assalamualaikum dan salam singgah selasa Zara..lau di ulang kisah zaman persekolahan...terlalu indah dan manis sangat...semua jadi kenangan terindah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dear.. btol tuu btoll..

      Delete
  3. Assalamualaikum. yaya tak suka subjek hafal dan sampai sekarang yaya cuba macam-macam cara sama juga hihi. so yaya jadikan subjek menghafal macam baca novel

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dearr.. jgn amalkn mhafal but belajar sb nk timba ilmu. if belajar hnya ntuk mhafal.. ilmu tuu takkan lama dalam diri kita.

      Delete
  4. subjek paling kita kurang gemar math ehehe...apa pun semua dah jadi kenangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama laa ashaa.. subjek maths mmg zara xterer.. perghhhhh..

      Delete
  5. rindu kan zaman sekolah... naniey suka subjek Georafi..boleh ingat cara lukis peta dunia..tapi tu dulu lah..hiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. sama laa ngan zara.. rindu sgt. Zara suka smua subjek except MATHS ! argghhhhh.. stress.. hahaah

      Delete
  6. rindu zaman skolah dulu...kalau boleh lah kan d ulang kembali...hermmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu.. dulu masa Zara skola.. nk cepat2 abis skolah. bila dah abis skolah, nak kembali pulak ke zaman sskola.. rindu ngan kenakalan dan segala2 ny bout school. hehehe.,.

      Delete
  7. sama la rindu time sekolah. tapi dulu malas study. dekat nak exam baru sibuk study. tunggang terbalik jdnya. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haahah.. pkara besa lah tuu last minute study.. sometime zara mcm tuu jg.. tp xnak laahh amalkn masa study dlu.. sometime jaa.. ^^

      Delete
  8. tapi kalau subjek membaca..mmg kena baca awal..jangan last minute

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. kena awal study if reading subject. zara record kat npon jaa then dgr balek ntuk refresh minda. hoho.., but ntuk topik ttntu yg xpasti kluar.. refer ngan buku laa balek.. hoho

      Delete
  9. waaa rindu zaman sekolah :( baru setahun lebih tinggalkan .. hhiiihi

    ReplyDelete
  10. wah menariknya tips ni :) Fisha pun nak cuba jugak lah

    ReplyDelete
  11. tetiberr teringat zaman sekolah dulu hehehe

    ReplyDelete
  12. rindu zaman sekolah..dulu memang excited belajar..masuk zaman U kurang sikit nak membaca..name pun amek enginering.lebih banyak mengira..huhu..apepun bidang yang kita amek,kene minat n belajar sebaik mungkin.InshaAllah berjaya :)

    ReplyDelete
  13. Rindunye zaman sekolah, pk belajar je......

    ReplyDelete

 
Hak cipta terpelihara Miraa Hussin| Copyright-2012