Friday, February 14, 2014

Mulut penyampai ? STOP !

Assalammualaikum..

ni bukan penyampai radio or gosip artis kat tv but lebih kepad personaliti diri. pernah jadi mulut penyampai tak ? maksud zara, korang jenis yang suka sampai2 kan cerita dari kawan A --> B then dah macam tuu..esok lusa cerita pulak kat kawan C ---> D pasal apa yang A ngan B story mory.. perna ?? or korang pernah jadik mangsa mulut penyampai ni ? hoho.

Masa ting1. until 2 zara bsikap mcm ni.. then bila meningkat remaja, zara bfikir balek..apa faedah ada sikap mcm ni ? if habit, please try to remove.. or adakah sikap tu memang di lahirkan sejak azali lagi dalam diri korang ? mustahil kan.

So.. zara try to remove it slowly and until now.. alhamdulillah.. im not mulut penyampai lagi. If rakan2 korang cakap buruk pasal rakan lain please jangan sampaikan, if they said a good thing, teruskan laa. even dia sahabat anda pon, please STOP dgn apa yang bakal korang lakukan. Menyampai2 kn cerita bukan cara untuk membaiki keadaan malah memburukkan situasi. this is a double triple reminder to myself also.

keadaan sgt tegang kat ofiss zara kerana mulut penyampai, thats why terbit entry ni .. hoho. sangat sunyi dah macam kat library.. huhu. rakan2 sekalian.. please bbaik semula okei.. 



Sayang,
*mrshafiezy*

42 comments:

  1. rasanya tak pernah kot..sbb kita jenis perahsia.kalau kwn tu crita itu gini mcm2..kita just pendam je

    ReplyDelete
  2. kalau kita tutup aib org, Allah akan tutup aib kita.. biarlah rahsia..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum.. betul cakap fiza tu.. kita jaga aib orang, in shaa Allah aib kita pun terjaga. so mulut tu lebih baik berkata yang baik-baik sahaja kannn (",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dear.. ye.. itu laa tbaik. Dulu zara masa skola..mcm ni..tingkatan1-2 mcm tuu la. Masa tu fikiran blom matang sgt..masing2 pun ada masa silam kn ? But, itu lah pgajaran tbaik dlm hidup. ^^

      Delete
    2. betul, bila habis sekolah.. baru kita boleh fikir dengan matang bila dah lalui dunia penuh cabaran ni kan.. hehhee ~~~

      Delete
  4. ni kes orang busuk hati ni...x leh tgok orang lain lebih...mana2 ada kan...x leh nak elak...buat dek jer dik org macam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yess.. btol tu. Xslesa ngan org mcm ni. Buat kita xdudk diam..mcm dphatikn 24 jam.. ^^

      Delete
  5. mulut kita ni memang bahaya.... kena jaga betul2 kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lidah xbtulang tp tajam mgalahkn pedang.. ^^

      Delete
  6. ne lah yang cik nda suka ne zarah...sampai menyampai dan penyamapai.sebab dorang ne lah keadaan jadi tegang..hubungan orang pun jdi kucar kacir..sekrang ne pun keadaan famly cik jadi tegang gara2 penyampai2 ne...geram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye..cik puan. Xda faedah bsifat mcm ni.. porak perandakan hubungan. Kita ni pun tkena tempias nya.. ~~

      Delete
  7. Replies
    1. Insyallah. . Moga di jauhkn sifat ini dr kita. Amin..

      Delete
  8. Fara suka diam je kalau dengar orang cerita . Cakap bila perlu . Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol..zara mcm ni .. just dgr jaa. Abis crita kat situ..full stop. Ber laa dorg.. but kita yg lain ni turt kena tempias.. sabo ja laa..

      Delete
  9. serius rimas kalau ada org y macam nie kat tempat kerja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol.. dah kucar kacir satu ofiss ni.. mmm..

      Delete
  10. assalamualaikum .....mmg betul tu rimas betul...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam dear.. dah snyi sepi ofiss mcm xda org..

      Delete
  11. salam singgah. yg paling teruk sekali yg suka cakap macam ni, saya dengar ja takda cakap kat orang. haaaaaaaaaaa manusia macam ni jangan percaya. ni lah dajjal yg suka bawa mulut. banyak dah kes kat kampung jadi macam ni. nauzubillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye dear.. heran zara ngan org mcm ni.. ni kn pat keja.. profesional laa sket.. mm.. xbek gaduh2..kan keja satuu ofis jg..

      Delete
  12. susah jugak bila mcm tu. lagi2 satu ofis. hmm. sebab tu sy prefer diam. drpada bercakap benda2 yg kurang berfaedah. takut timbul salah faham. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. mcm tu laa zara. Zara diam jaa..xnk masuk cmpr hal dorg.

      Delete
  13. plg takleh blah bila smpaikan bnda lom pasti. leh jd citer lain lak pastu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup..even tauu pun..jan laa smpai2kn.. tu kn hal dorg. Jan laa ckp2..lagi2 pat keja. ~~

      Delete
  14. Kalau org tu buat silap x perlu nak pertikaikan. ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yupp.. masing2 pon ada kesilapan. Lumrah mnsia.. if pasal keja pon bole bw bincg..xpayah komplen2.. kena profesional lagi2 otaii.

      Delete
  15. Yeah, have to keep reminding myself not to do this as well.. Sometimes we become to eager to share something awful about others to our friends, nauzubillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes.. xnk jadi punca pgaduhan org.. nahuzubillahminzalik.

      Delete
  16. masa sekolah form 1 till 3. ee more to berkawan dengan lelaki. and memang takda lah perangai ni bila berkawan dengan diorang bcs diorang sgt sempoi. and bila naik form 4, alhamdulillah. im not ths type of person. sometimes we knew tht sorang ckp lain sorg ckp lain. but kita diam. and alhamdulillah. you realize when you was in form 2 is it? hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yess.. around form1-2 zara mcm tu.. honestly.. mgkin zara blom matang sgt masa tu.. bila tjadi bbrapa salah faham..bg pgajarn kat zara. Itu masa dulu.. dan salah satu pgajaran masa remaja dan mmatangkn zara jg. Masing2 ada jg kisah silam kn ? Cuma bbeza ^^

      Delete
  17. lain yang disampaikan padah jawabnya boleh burukkan keadaan..lebih baik diam sendiri kan zara :)

    ReplyDelete
  18. mmg tak best kalau persekitaran jd tak harmoni..angkara mulut pnyampai,yg baik kita kongsi yg buruk kita diamkan.

    ReplyDelete
  19. hahaaha memg ada jenis org mcm ni , pernah rasa sbb dpt kwan mcm ni . jenis menyampai . hoho geram

    ReplyDelete
  20. kak zara, zizie pun pernah berperangai mcm tu, masa tu kononnya nak tarik perhatian orang.. tak matang betul la masa tu.. almaklumlah, usia belasan tahun atau budak baru nak up.. but, now, jaga diri sendiri je... that's better and rasa tenang..

    ReplyDelete
  21. memang kadang kala niat bagus untuk memberitahu orang lain..tapi cara tak kena.. takut akan memecah belahkan mereka

    ReplyDelete
  22. huhu tak suka...minta dijauhkan diri ini dari terjebak juga huhu

    ReplyDelete

 
Hak cipta terpelihara Miraa Hussin| Copyright-2012